Το Παλαμήδι στο Ναύπλιο

Το Παλαμήδι στο Ναύπλιο είναι ένα από τα ομορφότερα κάστρα της Ελλάδας. Είναι επίσης το μεγαλύτερο και καλύτερα διατηρημένο φρουριακό συγκρότημα της Ενετοκρατίας. Το φρούριο ακολουθεί τη φυσική γραμμή του λόφου. Γίνεται ένα με το τοπίο γύρω του. Πρέπει να σημειώσουμε ότι σέβεται απόλυτα τον χώρο αλλά και τον σκοπό που είχε αναλάβει να εξυπηρετήσει. Διατηρείται σε άριστη κατάσταση και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ενετικής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής. Στην κορυφή του λόφου δεσπόζουν οι οκτώ ανεξάρτητοι προμαχώνες, που ονομάζονται από αρχαίους ήρωες. Το περίφημο ενετικό κάστρο που βρίσκεται πάνω από την πόλη του Ναυπλίου πήρε το όνομά του από τον ομηρικό ήρωα Παλαμήδη. Κατασκευάστηκε από τους μηχανικούς La Salle και Giaxich.

 

Η Ιστορία του Παλαμηδίου 

Χτίστηκε το 1687 από τους Ενετούς. Αυτό έγινε μετά την κατάληψη του λόφου στον οποίο βρίσκεται και μια σφοδρή μάχη με τους Οθωμανούς κατά τον Ενετοτουρκικό πόλεμο.

 

999 σκαλιά

Ο λόφος στον οποίο βρίσκεται έχει ύψος 216 μέτρα και η ανάβαση στο Παλαμήδι γίνεται είτε με αυτοκίνητο είτε από τα σκαλιά. Ο τελευταίος τρόπος είναι γνωστός ως τα 999 σκαλοπάτια, ενώ στην πραγματικότητα είναι 857. Το 1715, κατά τον τελευταίο Ενετοτουρκικό πόλεμο, οι Οθωμανοί το κατέκτησαν αφού ανατίναξαν μέρος του. Η περιοχή του Ναυπλίου κατακτήθηκε για πρώτη φορά από τους Ενετούς το 1470. Κατά την περίοδο της πρώτης Ενετοκρατίας, οι Ενετοί ενίσχυσαν και επέκτεισαν το κάστρο της Ακροναυπλίας, χωρίς να καταλάβουν το Παλαμήδι. Το 1540 το Ναύπλιο καταλαμβάνεται από τους Τούρκους. Τότε για πρώτη φορά το Παλαμήδι χρησιμοποιήθηκε στρατηγικά. Αν και ακόμη ανοχύρωτος, από τον βεζίρη Κασίμ Πασά, κατά την τριετή πολιορκία του Ναυπλίου (1537-1540) βομβάρδιζε την πόλη από εκεί.

 

Οι Βενετοί επιστρέφουν

Οι Ενετοί επέστρεψαν το 1686 και υπό τον Μοροζίνι κατέκτησαν ξανά την περιοχή. Μάλιστα μετά από σφοδρή μάχη για την κατάληψη του λόφου του Παλαμηδίου. Οι Ενετοί αντιλήφθηκαν τότε τη στρατηγική σημασία πολλών ελληνικών λιμανιών. Το Ναύπλιο ήταν ένα από αυτά και η θέση του βράχου Παλαμήδι ήταν φυσικά προστατευμένη η είσοδος στον Αργολικό κόλπο. Οι οχυρώσεις φαίνεται ότι ξεκίνησαν από τον Φραγκίσκο Μοροζίνι αμέσως μετά την επιστροφή των Ενετών, αλλά η κατασκευή του φρουρίου έγινε ουσιαστικά επί των ημερών του Ενετικού Γενικού Πάροχου Στόλου, Agostino Sagredo, από το 1711 έως το 1714. Από τότε το κάστρο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της περιοχής. Κατά τον δεύτερο Τουρκο-βενετικό πόλεμο, το 1715, οι Τούρκοι εισέβαλαν με 100.000 άνδρες. Το Παλαμήδι έπεσε στα χέρια των Τούρκων μετά την προδοσία του Λασάλ (του στρατιωτικού μηχανικού που το επέβλεπε) και αφού οι Τούρκοι έπρεπε να ανατινάξουν μέρος του φρουρίου. Να σημειωθεί ότι επί Τουρκοκρατίας δεν επιτρεπόταν η είσοδος χριστιανών στο φρούριο.

 

Η τελευταία πολιορκία

Η τελευταία πολιορκία έγινε το βράδυ της 29ης Νοεμβρίου 1822, με αρχηγό τον Στάικο Σταϊκόπουλο. Μια ομάδα Ελλήνων πολεμιστών την απελευθέρωσε από τους Τούρκους. Την επομένη, 30 Νοεμβρίου, ο ναός που είχαν οι Ενετοί και ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Γεράρδο καθαρίστηκε και αφιερώθηκε στον Άγιο Ανδρέα. Μια μέρα που τιμά τη μνήμη του και την ημέρα που το κάστρο έγινε ελληνικό. Η απελευθέρωση του συμβόλου του κάστρου για την πόλη του Ναυπλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Νοεμβρίου. Μετά την απελευθέρωση, το κάστρο χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή. Μάλιστα το 1833 φιλοξένησε τον ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Θεόδωρο Κολοκοτρώνη με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Αργότερα, ο προμαχώνας Μιλτιάδης έγινε μια από τις πιο σκληρές φυλακές καταδίκων, που λειτούργησε μέχρι το 1926. Ο θρύλος θέλει τα 999 σκαλιά με το χιλιοστό να καταστρέφεται από τις οπλές του αλόγου του Κολοκοτρώνη.

 

Το Παλαμήδι προστατεύεται από το Natura 2000

Οι περιοχές Παλαμήδι και Ακροναυπλία αποτελούν προστατευόμενο βιότοπο του Natura 2000 σε έκταση 3,7 τ.χλμ. Η βλάστηση του λόφου περιλαμβάνει πετρώδεις θαμνώδεις εκτάσεις με φρύγανα, απότομες ασβεστολιθικές πλαγιές με χασμουρητό βλάστηση και πευκοδάση.

 

Παλαμήδι και Πόλη του Ναυπλίου

Η επίσκεψή σας στο Παλαμήδι μπορεί να συνδυαστεί με τη διαμονή σας στην πόλη. Το Ναύπλιο διαθέτει ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή. Επιπλέον, θα βρείτε και άλλα αξιοθέατα, όπως το Μπούρτζι, το μικρό νησί-φρούριο στην είσοδο του λιμανιού, την Παλιά Πόλη που σας ταξιδεύει στην ιστορία, την Ακροναυπλία ή το Ιτς Καλέ, την πλατεία Συντάγματος στην καρδιά της πόλης με τα δύο Τουρκικά Τζαμιά, το Αρχαιολογικό Μουσείο και πολλά άλλα.

Είστε πάντα ευπρόσδεκτοι