Το Μπούρτζι του Ναυπλίου και η ιστορία του

Το Μπούρτζι του Ναυπλίου είναι το μικρό νησάκι μπροστά από το λιμάνι, απέναντι από το κανόνι «Πέντε Αδέρφια». Οι Ενετοί το έχτισαν το 1473 μετά την αναχώρηση του Μαχμούτ Πασά προμηθεύοντάς το με νεότερα κανόνια. Έκτισαν, το Μπούρτζι ή «Καστέλλι» ή «θαλασσόπυργος» στο νησί των Αγίων Θεοδώρων και ήταν η πρώτη φυλακή του Θ. Κολοκοτρώνη. Επιπλέον, για δύο φορές έχει φιλοξενήσει την ελληνική κυβέρνηση.

Ο σχεδιασμός του Μπούρτζι

Ο Ιταλός μηχανικός Gaipello κατασκεύασε το πολυφωτογραφημένο Μπούρτζι. Το πρώτο του όνομα ήταν Castello dello Soglio. Το σχήμα της νησίδας έδωσε το σχέδιο του φρουρίου. Το κέντρο του φρουρίου καταλαμβάνεται από πύργο σε σχήμα ακανόνιστου εξαγώνου. Υπάρχουν κανόνια εκατέρωθεν σε χαμηλότερο επίπεδο του πύργου. Εσωτερικά ο πύργος είναι τριώροφος και η επικοινωνία μεταξύ των ορόφων γινόταν με σκάλες για λόγους ασφαλείας. Μια μεγάλη κυκλική δεξαμενή που βρισκόταν στο υπόγειο του πύργου κάλυπτε την ανάγκη για νερό. Οι είσοδοι ήταν βόρεια και νότια. Βορειοανατολικά είχε διαμορφωθεί ένας μικρός όρμος, για την ασφαλέστερη πρόσβαση στο φρούριο.

 

Η ιστορία του Μπούρτζι 

Ανάμεσα στο θαλάσσιο φρούριο και το λιμάνι υπήρχε ένα στενό πέρασμα. Μια αλυσίδα έκλεινε αυτό το πέρασμα για την ασφάλεια του λιμανιού από εχθρικά πλοία. Αυτός ήταν ο λόγος που οι Ενετοί ονόμασαν το Ναύπλιο Porto Cadena (Λιμάνι της Αλυσίδας). Αντίθετα, το όνομα Μπούρτζι, που έχει επικρατήσει να λέγεται νησί και φρούριο σημαίνει στα τούρκικα «νησί-φρούριο». Μετά τη συνθήκη του Κάρλοβιτς (1698) οι Ενετοί έχτισαν στο νησί ισχυρότατο πύργο και προμαχώνες με κανόνια. Ο Θαλασσόπυργος ή «Καστέλλι» κατά τους Ενετούς και το «Μπούρτζι» κατά τους Τούρκους καταλήφθηκε, το 1822, από 50 οπλοφόρους και 150 πυροβολητές. Επικεφαλής τους ήταν ο Γάλλος ταγματάρχης F. Gurden, ο οποίος βομβάρδιζε το Ναύπλιο από τον Θαλασσόπυργο και κατάφερε να ακυρώσει το «μυστικό» φαγητό των πολιορκημένων Τούρκων με αγγλικό πλοίο. Την αμέσως επόμενη δεκαετία, κατά τους αιματηρούς ελληνικούς εμφυλίους πολέμους (1823 – 1833), η κυβέρνηση αναγκάστηκε δύο φορές να καταφύγει στον Θαλασσόπυργο για την ασφάλειά της, στις 25 Μαΐου 1824 και στις 2 Ιουλίου 1827.

Μπούρτζι, η κατοικία του δήμιου

Μετά την άφιξη του βασιλιά Γεωργίου Α' και με διαταγή του αφόπλισε τον Θαλασσόπυργο το 1865 και έγινε η κατοικία του δήμιου της γκιλοτίνας. Οι κάτοικοι του Ναυπλίου μισούσαν τους δήμιους. Λόγω της κατακραυγής δεν τους επετράπη να φύγουν από το Μπούρτζι παρά μόνο κατά τη διάρκεια των εκτελέσεων και με την αναγκαστική συνοδεία αστυνομικών.

 

Μπούρτζι, Το ξενοδοχείο

Ωστόσο, χρόνια μετά, ο Θαλασσόπυργος έγινε από τα πρώτα αξιόλογα ξενοδοχεία Α' Κατηγορίας στην Ελλάδα. Με μόνο 12 δωμάτια και ένα εστιατόριο με ειδική μνεία ήταν από τους καλύτερους διεθνείς ταξιδιωτικούς οδηγούς της εποχής. Λειτούργησε συνεχώς από τη δεκαετία του 1930 έως τη δεκαετία του 1970.

 

Μπούρτζι, σήμερα

Το Μπούρτζι είναι σήμερα μερικώς προσβάσιμο λόγω αναστήλωσης. Σύντομα θα υπάρχει εκθεσιακός χώρος και κατάστημα στους προμαχώνες. Η αίθουσα του εστιατορίου θα ξανανοίξει χαρίζοντάς μας μοναδικές εμπειρίες. Υπομονή και θα το απολαύσουμε. 

Ετικέτες: μπούρτζι, ναύπλιο