Σχετικά με την Διατροφική Ηθική και το φαγητό στο Ναύπλιο

Είναι το φαγητό σαν τον έρωτα και τον πόλεμο; Είναι όλα δίκαια στο φαγητό; Ποια είναι τα όρια, εμείς οι επαγγελματίες πρέπει να τα διατηρούμε; Αρκεί από μόνος του ο ισχύων νόμος; Ποια μέτρα πρέπει να λάβουν όλοι για να εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον για όλους εμάς και τα παιδιά μας; Το φαγητό στο Ναύπλιο τηρεί τους κανόνες;

 

Πρέπει να λάβουμε μέτρα για το φαγητό

Οχι! Δεν είναι όλα δίκαια στην ανάγκη της ανθρώπινης φυλής να τραφεί. Η ηθική και οι κανόνες είναι πολύ σημαντικοί. Η εποχικότητα και η βιωσιμότητα είναι το κλειδί για την επιβίωσή μας. Ζούμε σε έναν όμορφο πλανήτη και εγώ ίσως στο πιο όμορφο μικρό μέρος του – το Ναύπλιο – την Ελλάδα. Φανταστείτε εμένα, ως Έλληνας σεφ, να αγοράζω και να σερβίρω μωρό χταπόδι στους πελάτες ή την οικογένειά μου. Αρκεί να μην το κάνω ή θα έπρεπε να είχα κάνει κάποια ενέργεια τουλάχιστον για να το μειώσω. Αυτά είναι δύσκολα ερωτήματα και νομίζω ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος να κάνει ό,τι του επιτρέπει η καρδιά και το μυαλό του.

 

Διατροφικές εμπειρίες και βιωσιμότητα στα τρόφιμα στο Ναύπλιο

Οι πελάτες μας έρχονται σε εμάς για την εμπειρία και πρέπει να τους προσφέρουμε το καλύτερο φαγητό στο Ναύπλιο από όλα όσα μας παρέχει ο τόπος μας, έχοντας πάντα στο μυαλό μας την εποχικότητα και τη βιωσιμότητα του είδους. Τότε και μόνο τότε, όλοι θα κατανοήσουν βαθιά την Ελλάδα, το Ναύπλιο και θα γευθούν και τα δύο.

 

Οι επαγγελματίες του γαστρονομικού κόσμου μπορούν να δράσουν.

Αυτοί οι κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται όχι μόνο στους πελάτες μας αλλά και στις ζωές και τις οικογένειές μας. Οι επαγγελματίες του γαστρονομικού κόσμου πρέπει να ενημερωθούν για το τι μπορεί και τι όχι να δώσει η φύση. Πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα και να ενημερώσουμε όποιον είναι πρόθυμος να ακούσει. Πρέπει να ασκήσουμε πίεση στις κυβερνήσεις μας για επιβολή του νόμου σε όλες τις περιπτώσεις χωρίς προκατάληψη και «χωρίς να κοιτάξουμε από την άλλη πλευρά» για κλειστά συμφέροντα. Αν ο νόμος δεν είναι αρκετός θα πρέπει να ενταχθούμε σε άλλους, αν χρειαστεί πρέπει η φωνή μας να γίνει μεγαλύτερη. Πρέπει να φροντίζουμε τη φωλιά – γη που μας έδωσε η φύση γιατί αν δεν το κάνουμε αυτή η φωλιά θα σπάσει και θα μας παρασύρει.

Αγαπήστε τη φύση, τον πλανήτη μας και απολαύστε με περιορισμούς το υπέροχο φαγητό στο Ναύπλιο.

Από τον chef Κώστα Παπασταμάτη