Ο τουρισμός την εποχή του Covid-19

Η νόσος του κοροναϊού 2019 (COVID-19) είναι μια μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται από το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο κοροναϊός 2 (SARS-CoV-2). Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στη Γουχάν της Κίνας τον Δεκέμβριο του 2019. Έκτοτε η ασθένεια εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, οδηγώντας σε μια συνεχιζόμενη πανδημία. Μέχρι σήμερα υπάρχουν 111 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως και 2,46 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Είναι απαραίτητο να ρίξουμε μια ματιά στον Τουρισμό στην Εποχή του Covid-19.

 

Νικητές και χαμένοι στον τουρισμό στην εποχή του Covid-19 και σε άλλα τμήματα

Όπως σε κάθε κρίση παγκοσμίως, έχουμε νικητές και ηττημένους. Μιλώντας για τους νικητές μπορούμε να τους βρούμε στον τεχνολογικό και στον φαρμακευτικό τομέα. Οι γίγαντες της τεχνολογίας είναι οι μεγάλοι νικητές. Η βιομηχανία της τεχνολογίας έχει κρατήσει τους πολίτες συνδεδεμένους στο διαδίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο ο καθένας μπορεί να ψωνίζει και να εργάζεται ενώ είναι αναγκασμένος να μένει σπίτι κατά τη διάρκεια του lockdown. Οι υπηρεσίες streaming φρόντιζαν επίσης να διασκεδάζουν τους καταναλωτές όταν ήταν αδύνατο να βγουν έξω και να έχουν μια κανονική ζωή. Ωστόσο, πρέπει να μιλήσουμε για τους χαμένους που είναι οι τομείς της αεροπορίας, του τουρισμού στην εποχή του Covid-19 και της ψυχαγωγίας.

 

Ο τουρισμός στην εποχή του Covid-19

Μια μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας διαπίστωσε πτώση της ζήτησης που κυμαίνεται από 67% έως 79% σε εστιατόρια και ξενοδοχεία σε χώρες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό. Η πανδημία απειλεί την καθημερινή ζωή των ανθρώπων σε αυτές τις αγορές που έχουν επηρεαστεί σκληρά. O τουρισμός κατά τη διάρκεια του Covid-19 δεν υφίσαται, θάλασσες χωρίς κρουαζιερόπλοια, νυχτερινή ζωή χωρίς πάρτι, τουριστικά θέρετρα χωρίς τουρίστες, αυτό το καλοκαίρι ήταν ξεχωριστό από πολλές απόψεις. Μετά το 1ο lock down τον Ιούλιο του 2020, η κατάσταση φαινόταν να ομαλοποιείται. Τα κρούσματα κορωνοϊού μειώνονταν, τα περιοριστικά μέτρα απέδιδαν, τα σύνορα άνοιγαν ξανά και ο τουρισμός στην Ευρώπη είχε αρχίσει να ανακάμπτει. Ωστόσο, στα μέσα Αυγούστου, ο κώδωνας του κινδύνου χτυπάει ξανά. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται και οι ταξιδιωτικές οδηγίες επιστρέφουν. Η γερμανική κυβέρνηση κήρυξε περιοχή υψηλού κινδύνου σε ολόκληρη την Ισπανία. Επιπλέον, η Αυστρία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για την Κροατία, αναγκάζοντας χιλιάδες παραθεριστές να επιστρέψουν από τις διακοπές τους. Όλοι ήθελαν να αποφύγουν την αναγκαστική καραντίνα και μια σειρά πρόσθετων περιοριστικών μέτρων.

 

Οι προβλέψεις στην Ελλάδα

Σήμερα, έξι μήνες μετά από αυτό το γεγονός, μπορούμε να αισθανόμαστε αισιόδοξοι. Η έναρξη των εμβολιασμών στην Ελλάδα ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα όχι μόνο για την τιτάνια προσπάθεια να υψωθεί τείχος ασυλίας στη χώρα κατά του κορωνοϊού αλλά ταυτόχρονα να δημιουργηθεί σταδιακά η κατάλληλη ψυχολογία που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ομαλότητας. Για την Ελλάδα, οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς αξιολογούν στη θέση αυτή θετική. Σημασία έχει ότι η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην επιλογή των Ευρωπαίων για την εποχή που θα ξαναρχίσουν τα ταξίδια. Τα χαμηλά ποσοστά μόλυνσης, οι συνεπείς έννοιες υγιεινής και το ευρύ φάσμα επιλογών είχαν κάνει την Ελλάδα τον πιο δημοφιλή προορισμό διακοπών ήδη το 2020. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε μια θέση ανάμεσα στους πέντε πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς και φέτος.

 

Το σενάριο της επόμενης ημέρας για τον τουρισμό

Οι άνθρωποι μπορεί να μην μπορούν να ταξιδέψουν τώρα, αλλά αυτό που προσπαθούν να ανακαλύψουν είναι νέες εμπειρίες και προορισμοί. Φαίνεται ότι στους περισσότερους λείπουν πολύ τα ταξίδια και ανυπομονούν να κλείσουν την επόμενη ημερομηνία. Θέλουν να ταξιδέψουν στον προορισμό που έχουν στο μυαλό τους και να έρθουν σε επαφή με ντόπιους για μια αξέχαστη εμπειρία. Λαμβάνοντας υπόψη τον εμβολιασμό ως λύση και ότι πρέπει να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, θα καταφέρουμε να απολαύσουμε ξανά το Ελληνικό Καλοκαίρι. Ο ήλιος, η παραλία, το υπέροχο κρασί και όλες οι ιδιαίτερες γεύσεις μας περιμένουν όλους. Να είστε θετικοί, λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα, χαλαρώστε και οργανώστε το επόμενο ταξίδι σας στην Ελλάδα, στο Ναύπλιο.

Το Savor Nafplio θα χαρεί να σας καλωσορίσει, https://savornafplio.gr/