Νεμέα

Η Νεμέα βρίσκεται 110 χλμ νοτιοδυτικά της Αθήνας σε υψόμετρο 312 μέτρων. Πήρε το όνομά της από την ομώνυμη Νύμφη. Ήταν κόρη του Ασωπού, του ποταμού που διασχίζει και ποτίζει τον κάμπο και το αμπέλι. Μέχρι το 1923 η Νεμέα ονομαζόταν από τη βυζαντινή εκκλησία Άγιος Γεώργιος. Το όνομα Νεμέα αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1840 και καθιερώθηκε στην πόλη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Ιστορία της Νεμέας

Η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ευρήματα που ήρθαν στο φως δείχνουν ότι η περιοχή της Νεμέας κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια. Η αρχαία Νεμέα ήταν μια σημαντική τοποθεσία στην αρχαιότητα λόγω του γνωστού μύθου του Ηρακλή και του λιονταριού της Νεμέας. Ωστόσο, η περιοχή ήταν ιδιαίτερα σημαντική από τον 6ο έως τον 3ο αιώνα π.Χ. κυρίως λόγω των αγώνων της Νεμέας που γίνονταν εκεί κάθε δύο χρόνια το καλοκαίρι. Οι Αγώνες αυτοί θεωρούνταν ένα από τα τέσσερα σημαντικότερα γεγονότα, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα Πύθια και τα Ίσθμια.

 

Κρασί στην περιοχή της Νεμέας

Τα κρασιά κάνουν τη Νεμέα να λάμπει από φήμη. Ωστόσο, αυτή η πόλη έχει ρίζες που χάνονται βαθιά στην Πελοποννησιακή γη. Το Αγιωργίτικο είναι η κύρια ποικιλία της περιοχής. Εκτός από την ποιότητα που κρύβει, αποδεικνύει ότι τα πιο ενδιαφέροντα και χαρακτηριστικά κρασιά προέρχονται από περιοχές με ιστορία και παραδόσεις. Τα κρασιά της Νεμέας ήταν πάντα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα, θα μπορούσαμε να σημειώσουμε, πολύ πριν την ποιοτική 'άνοιξη' του ελληνικού κρασιού. Τα κρασιά της Νεμέας γίνονται αποδεκτά από καλά ενημερωμένους οινόφιλους. Τα λατρεύουν όχι μόνο για το ιδιαίτερο στυλ τους αλλά και γιατί περισσότερο από κάθε άλλο κρασί είναι φιλικό, ζεστό και με τη βελούδινη προσωπικότητά του φαίνεται να «υπηρετεί» την απόλαυση. Με την αντίληψη που έχουν οι νέοι παραγωγοί, καθώς και την προθυμία των παλαιότερων να κοιτάξουν ακόμη βαθύτερα τις δυνατότητες της περιοχής, τα κρασιά της Νεμέας ταξιδεύουν ανά τον κόσμο. Το Αγιωργίτικο είναι μια ποικιλία δημοφιλής σε οινοπαραγωγούς και καταναλωτές. Προσφέρει μεγάλες δυνατότητες ευελιξίας στον οινοποιό. Ανάλογα με την προέλευσή του, το Αγιωργίτικο σταφύλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή μεγάλης γκάμα κρασιών, από αρωματικό ροζέ έως κόκκινο. Η περιοχή, ωστόσο, είναι περισσότερο γνωστή για τα σχετικά ελαφριά, φρουτώδη και εύκολα στην κατανάλωση ξηρά κόκκινα κρασιά, καθώς και για τα αντίστοιχα συμπαγή. Αυτά απαιτούν πολλά χρόνια παλαίωσης σε βαρέλια αλλά και στο μπουκάλι πριν την κατανάλωση.

 

Τουρισμός στη Νεμέα

Η Νεμέα εντάχθηκε με μεγάλη επιτυχία στον Οινοτουρισμό. Τα επισκέψιμα οινοποιεία προσφέρουν στους επισκέπτες μοναδικές στιγμές δίνοντας στο ταξίδι εμπειρία που θα πάρουν μαζί ως ανάμνηση κατά την επιστροφή τους. Ο καθένας μπορεί να συνδυάσει γεύσεις, αρώματα, ιστορία και πολιτισμό κατά την επίσκεψή του. Βήμα προς βήμα η διαδικασία εξελίσσεται από μια επίσημη ξενάγηση σε μια ομάδα φίλων που ανταλλάσσουν απόψεις, εμπειρίες και ιδέες γύρω από το τραπέζι.

Το Savor Nafplio είναι πάντα διαθέσιμο για μια ημερήσια εκδρομή στη Νεμέα. Εκεί η οινογευσία θα σας δώσει γεύσεις και αρώματα. Επιπλέον, εφόσον σας ενδιαφέρει, κάντε κράτηση για ένα γεύμα στη φύση από τον chef μας, ο οποίος θα σας παρουσιάσει την τέχνη του συνδυασμού φαγητού και κρασιού. 

Όπου κι αν βρίσκεστε, απολαύστε το μέρος και αφήστε τους ντόπιους να σας οδηγήσουν σε αξέχαστα μονοπάτια.